All About Manotick Trivia Contest

The contest is now closed.

ROUND ONE WINNERS

First Place:  Team "April Fools" 

Second Place:  Team "Two and a Half Different Answers"

ROUND TWO WINNERS
First Place:  Jan Hynes

Second Place: Team Silasas

The Answers for Round One

1.  Remembrance Park has multiple themed gardens representing Canada’s wartime efforts. One such garden represents the Royal Canadian Air Force. What are all the other garden themes?

ANSWER:  Army, Navy, Merchant Marines, Peace Corp, Homeland

2.  If you are traveling by boat from Manotick to Ottawa, are you going upstream or downstream? 

ANSWER:  Downstream

 

3.  If you wanted to send a letter to everyone in the K4M 0G2 postal code, how many envelopes would you need?      

ANSWER:  4,543

4.  What type of wood is used to make the large logs that are used to control the water level at the Manotick dam? 

ANSWER:  Douglas Fir from BC

5.  What was the name of the store that used to be in the building where Giant Tiger is today?           

ANSWER:  Ambler’s        

6.  What is the new name of the creek that runs beside the paved path that runs from Century Road to Potter Drive?                    

ANSWER:  Mahogany Creek

7.  Manotick is fortunate to have many volunteer organizations that put on various community events throughout the year. Name 4 of these community events. 

ANSWER:  Shiverfest, Soapbox Derby, Picnic in the park, Dickinson Days, (also accepted – Taste of Manotick, Olde Fashioned Christmas, Chic Time in the Tick

8.  In what year was the Manotick Continuation School built?     

ANSWER:  1941

9.  What is the name of the winch used by the canal lock workers to manually open and close the lock gates?        

ANSWER:  Crab

10.  How many paces does it take to cross the dam at the mill? 

ANSWER:  75 – 100 accepted 

The Answers for Round Two

1.  How tall is the bronze statue of the veteran in Remembrance Park? 

 ANSWER:  5'6"

 

2.  The Manotick Horticultural Society maintains many of the lovely public gardens around the village. Who founded the Manotick Horticultural Society in 1930?    

ANSWER:  Annie Clapp

 

 3.  Name all the churches in Manotick along with their denomination.

ANSWER:  Agape Chinese Alliance  -  Community Church of Manotick -  Knox Presbyterian  -  Manotick United   - St. Leonard Roman Catholic -  St. James Anglican

 

 4.  What is the name of the purported ghost residing in Watson’s Mill?

 ANSWER:   Ann (Crosby Currier)

 

5.  What is the official name of the new dock installed last summer at Main St. and Eastman Avenue?        ANSWER:  Mahogany Harbour Landing

 

 6.  In local nautical terms, what is “The Long Reach” and how long is it?

 ANSWER:  The longest lock-free stretch on the Rideau Canal waterway system – running  from Manotick to Burritt’s Rapids, 40 KM.

 

 7.  Moss Dickinson and Joseph Currier were business partners who built the water-powered gristmill alongside the dam in 1860. Mr. Dickinson named the village “Manotick”. Joseph Currier had another claim to fame, something he built in Ottawa. What was it?

ANSWER:  24 Sussex, the official residence of the Canadian Prime Minister since 1950

 

 8.  Manotick has an important weir. Where is it and what is its purpose?

ANSWER:  At the Long Island locks. The weir helps control water levels in the river.

9.  When the former Lindsay & McCaffrey building on Main St. (now 692 Coffee Bar) was first built in 1933 was it a hat shop, a dress shop or a barbershop?

ANSWER:  First a hat shop, then a dress shop, then a barbershop

 

 10.  How long would it take to bicycle from one end of Long Island to the other, riding at 15km/hr?

ANSWER:  A little over 15 minutes

First prize for Round 1 was a gift card from McDonough's Your Independent Grocer

Second prize was a gift card from Manotick Home Hardware. 

First prize for Round 2 was a gift card from Manotick Home Hardware

Second prize was a gift card from McDonogh's Your Independent Grocer

.

Email us if you have any questions manotickvca@gmail.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

© 2016 MVCA. All rights reserved.